Havalı Yatak Ayarı
Havalı Yatak Ayarı Nedir, Nasıl Yapılır, Dikkat Edilecekler Nelerdir?
Havalı yatak ayarı nedir? Hasta yataklarının hastanın vücut yapısına ve özelliklerine göre ayarlanmasına havalı yatak ayarı denir. Hastanede yapılan tedavi bittikten sonra bazı hastalıkların tedavisine evde devam edilir. Evde devam edilecek tedavide hastanın rahat ettirilmesi çok önemlidir. Tedavi süreci kısa sürecekler ev tipi standart hasta yataklarını tercih edebilir.
Hayatının devamını yatakta geçirmek zorunda olanlar havalı yatak kullanmalıdır. Havalı yatak ayarı yapılarak kullanıldığında bası yarası oluşumunu engeller. Oluşan yaralar varsa daha kısa sürede iyileşmesini sağlar. Bası yarası, cildin devamlı yatağa temas etmesinden, basınçtan ve hareketsizlik nedeniyle kan dolaşımının yavaşlamasından kaynaklanır. Öncelikli olarak havalı yatak nedir? Sorusuna net bir şekilde yanıt vermek gerekmektedir.
Havalı Yatak Nedir?
Havalı yatak, içi hava dolu kanallardan oluşan yataklardır. Baklava veya boru şeklindeki kanalların içine motorla hava basılır. Yatak içine motorla devamlı hava akışı gerçekleştirilir. Havalı yatak ayarı ile yataktaki basıncın ayarlaması yapılır. Hava kanalları sırayla şişip inerler. Sırayla şişen ve inen kanallar vücudun hareketlenmesini sağlar. Hareketlenen vücutta kan akışı hızlanır. Ayrıca vücudun belli noktalarına gerçekleşen basın hareketlilikle devamlı değişir. Basınç aynı yere gerçekleşmediğinden yara oluşumu meydana gelmez. Yatağa mahkum hastalarda havalı yatak olmadan bası yaralarının tedavisi zor ve zahmetlidir. Peki, havalı yatağın ayarı neye göre yapılır? İşte merak edilen detaylar!
Havalı Yatağın Ayarı Neye Göre Yapılır?
Yatalak hastalarda zamanla bası veya yatak yarası oluşur. Yara oluşumunu engellemek için hastanın devamlı çevrilmesi gerekir. Yatalak insanlar vücutlarına hakim olamadıklarından dolayı vücut kendini salmıştır. Salınan vücudun ağırlığı normal kilolu insana göre daha ağırdır. Bundan dolayı yatalak hastaları çevirmek çok daha zor ve zahmetlidir. Refakatçinin tek başına çevirme işlemini olması gerektiği kadar düzenli yapması imkansızdır. Havalı yataklar çevirme işlemini yaparlar. Havalı yatak ayarı yapıldığında ise hasta hem rahat edecektir hem de yara oluşmayacaktır.
Pozisyon Veren Havalı Yataklar
Yatakta dönebilmek çok büyük bir nimettir. Felçli, yatalak, güçten düşen yaşlılar yatakta kendileri dönemezler. Onlara pozisyon aldıran yataklara ihtiyaç vardır. Kendilerinin yapamadığı dönme ve pozisyon almaya yatak yardımcı olacaktır. Pozisyon aldıran havalı yatak ayarı yapılınca 8 dakikada bir yatak 25 derece kadar açıyla hareket edecektir. Pozisyon aldırmalar sol, sağ ve orta olarak gerçekleşir.
Havalı Yatakların Özellikleri
Havalı yataklar motorludur ve elektirler çalışırlar. Havalı yatak ayarı kontrol panelinden yapılabilir. Panel üzerinde bulunan butonlar ve tuşlar kullanılarak ayarlamalar yapılır. Ayarlaması yapılabilen özellikler şunlardır;
- Yatış açısı
- Hareket süresi
- Hastanın kilosuna göre basıncı
- Çalışma sistemi
Seçilen parametreler ile hastanın vücudunda bası yarası oluşumu engellenir. Oluşan yaralar varsa tedavisi daha hızlı ve kısa sürece gerçekleşir. Yatağın motoru 24 saat boyunca kesintisiz çalışır. 24 saat çalışması hastanın her zaman pozisyon almasını ve hareket etmesini sağladığından konforludur.
Havalı Yatak Panelindeki Ayar Tuşları
Elektrikle çalışan havalı yatak ayarı yapmak isteyenler paneldeki tuşların ne işe yaradığını bilmelidir. Buna göre;
- Power tuşu; cihazı açıp kapamaya yarar.
- Turn tuşu; Turn tuşu hastanın sabit kalması gereken durumlarda kullanılır. Turn tuşu Off durumuna getirildiğinde yatak hareket etmez. Havalı yatak özelliği çalışır ama pozisyon verdirmez. On durumuna getirildiğinde tekrar pozisyon verdirme aktifleştirilir.
- Alarm ve normal ışıkları; Havalı yatak ayarı yapıldığında belirlenen basınca ulaşıncaya kadar alarm ışığı yanar. Hedef basınca ulaştığında normal ışığı yanacaktır. Hava kanallarında problem olduğunda alarm ışığı hiç sönmez. Böyle bir durumda teknik servis aranmalı.
- Pressure Tuşu; Yatağın sertliğini ayarlar.
- P.A.S Tuşu; Kanallardaki basınç değişiminin ayarlanmasına yardımcı olur.
Görüldüğü üzere havalı yatakların panellerinin ayar tuşları oldukça işlevseldir. Bundan dolayı da havalı yatakların son derece konforlu bir şekilde hizmet sunmaları da mümkün olmaktadır.
Pressure ve P.A.S Butonlarının Kullanımı
Basınç artıkça havalı yatağın sertliği artar. Kilolu hastalar için havalı yatak ayarı yapılırken basıcı yüksek tutulmalıdır. Böylece kilolu olan hastanın yatağa gömülmesi engellenir. Yatak sertliği yani basıncı Pressure tuşu kullanılarak ayarlanır. Havalı yatak modelleri arasında kapasitesi 230 kilo olanlar vardır. P.A.S tuşu kullanılarak kanalların içindeki basınç değişimi 4 dakika ile 32 dakika arasında değiştirilir.