Skip links

Hasta Karyolası Çeşitleri

Genel anlamıyla hasta karyolası çeşitleri incelendiğinde 2 farklı grup görülmektedir. Manuel ve elektrikli olan bu karyolalar farklı hastalıklar veya farklı özellikler ile ihtiyaç sahipleri tarafından tercih edilmekte kiralama veya satış yolu ile temin edilebilmektedir.

Hasta Karyolası Çeşitleri

Eski tip olarak kabul edilen manuel karyolalar tek veya çift ayarlı olmakta ve gene ihtiyaçlara tercih edilmektedir. Elektrikli karyolalar ise biraz daha konforlu olmakta ve sahip oldukları motora göre farklı özellikler göstermektedir. Bu karyolalar tek motor, çift motor, üç motor veya dört motorlu olabileceği gibi kolon motor olarak adlandırılan bir yapıya da sahip olmaktadır.

Bir diğer karyola çeşidi ise tam yatalak tabir edilen hastalar için kullanılmakta ve lazımlıklı olarak teslim edilmektedir. Lazımlığı olan modellerin orta kısımları boş olmakta ve boş kısımlara lazımlık eklenmektedir.

Hasta karyolası çeşitleri aynı zamanda malzemelerine göre de farklılık gösterebilmektedir. Daha uzun ömürlü ve konforlu bir model isteyenler genellikle kalın profillerden yapılmış olan karyolaları tercih etmektedirler. Aynı zamanda kullanılan malzemeler ve boya dahi çeşit konusunda büyük bir etmen olmaktadır.

Bazı karyolalar sadece demir malzeme kullanılarak üretilmektedir ancak ev ortamına tam olarak uyum sağlayamadıkları için daha az tercih edilmektedir. Bunun yanında en sağlamı demir profilden yapılmış olanlarıdır. Genellikle anti bakteriyel plastik kullanılarak yapılanlar demirden bir tık daha az sağlam olmakta ancak görsel açıdan çok daha güzel görünmektedir. Uzun süreli kiralama veya satın almalarda eve daha çok yakıştığı ve güzel göründüğü için ahşap karyolalar da sıkça tercih edilmektedir.

Hasta karyolası çeşitleri içerisinde eski tip kabul edilen ve manuel kontrole izin veren karyolalar özellikleri el ile kullanılabilmekte olup elektrikli bir motorsa sahip bulunmamaktadırlar. Tek ayarlı ürünler sadece sırt bölümünü hareket ettirmeye izin verirken çift ayarlılarda hem sırt hem de ayak kısmı oynatılabilmektedir. Ancak bu çeşit karyolalar hastanın tek başına kullanımı için uygun olmamakta mutlaka yanında bir refakatçiye ihtiyaç duymaktadır. Fiyatları daha uygun olan bu çeşitler krank manivela, amortisör, makas ve hidrolik piston’a sahiptir ve elektrikli bir motorları bulunmadığı için diğer modellere göre çok daha uygundur.

Elektrikli hasta karyolalarında ise bir motor bulunmaktadır ve bu motorlar yatağın alt kısmına yerleştirilmektedir. Kumanda ile kontrol edilmesine olanak sağlayan bu karyolalar kumandalı hasta karyolası veya motorlu hasta karyolası olarak da bilinmektedir. Motor sayısına göre farklı konfor ayarları yapılabilmekte ve çok daha işlevsel bir boyut kazanabilmektedirler.

Hasta karyolası çeşitleri içerisinde en çok tercih edilen ve satın alınan modeller ise bunlardır. Tek motorlu modellerde sadece sırt bölümü hareket ettirilebilmekte çift motorlularda ise hem sırt hem de ayak bölümü kabiliyeti getirilebilmektedir. Üç motorlu modeller 3 farklı pistonun kullanıldığı ve yükseklik ayarlama özelliğine sahip olan modeller olmakla beraber yatağın yükseltilip alçaltılması sağlanarak hasta bakımının daha da kolaylaştırılması sağlanır. Asansörlü hasta karyolası olarak da bilinen bu model en çok tercih edilen modeller arasında bulunmaktadır.

Dört motorlu hasta karyolaları genellikle yoğun bakım gerektiren hastalar için kullanılmakta olun 4. pistona tredelenburg denilen farklı bir özellik yüklenmiştir. Bu şekilde hastanın kan basıncının ayarlanması sağlanmakta ve bu sağlık görevlileri veya hemşirelerin bilgisi dahilinde ve kontrolünde yapılmaktadır.

Hasta karyolası çeşitleri içerisinde yer alan ancak ev tiplerinde genellikle tercih edilmeyen kolon motorlu elektrikli karyolalar daha çok hastane ortamında ve yoğun bakım hastaları için kullanılmaktadır. Sahip oldukları motor ise dikey şekilde çalışmakta ve çok daha dayanıklı şekilde üretilmektedir.

Kolon motorlu hasta karyolaları diğer modellere göre çok daha yüksek bir maliyete sahip olmakta ve diğerlerinin tüm özelliklerini barındırmaktadır. Hem maliyeti hem de ağır hasta durumlarında kullanılmaları nedeniyle ev tiplerinde en az tercih edilen ancak hastane yoğun bakım odalarının hepsinde bulunan bir modeldir.

Son olarak hasta karyolası çeşitleri içinde yer alan ve hastanın kendi durumuna göre genellikle doktorların tavsiyesi üzerine alınan bir model ise ayak bölümünün iki parça şeklinde olanlarıdır. Bu model ayak bölümünün kaldırılmasını sağlamakta ancak diz kısımlarını da ikiye ayırabilmektedir. Daha çok konfor arayanların tercih ettiği bu model aynı zamanda taburculuk sırasında da doktorlar tarafından hastalara tavsiye edilmektedir.